Årstiderne er defineret af mange forskellige faktorer, f.eks. temperatur og nedbørsmængder. Men den faktor, der er mest ensartet på tværs af forskellige regioner, er længden af dagene. I vintermånederne er der meget kortere dagslys end om sommeren. Denne variation i belysningen spiller en afgørende rolle for mange aspekter af livet i løbet af året.

I sommermånederne vokser planterne f.eks. hurtigt og blomstrer rigt i sommermånederne. De længere dage giver mulighed for en rigelig fotosyntese, hvilket er med til at give næring til denne frodige vækst. Desuden giver det længere dagslys mennesker og andre dyr, som har tendens til at være mere aktive på denne tid af året, et boost af energi. Og som enhver gartner vil kunne bekræfte, er kortere dagslystimer afgørende for at sikre, at afgrøderne giver et højt udbytte, inden vinteren kommer.

Der er naturligvis også ulemper ved at have længere dage i visse dele af året. Perioder med længere sollys kan f.eks. føre til ubehagelige hedebølger eller farlige tørkeperioder, hvis de opstår på uventede tidspunkter som følge af klimaændringer eller andre faktorer, som vi ikke har indflydelse på. På trods af disse udfordringer er det dog klart, at dagslysets varierende længde spiller en afgørende rolle for vores oplevelser i alle fire årstider.